Jak vznikla událost plesové sezony - Ples Jako Brno?

5. prosince, 2017
7. ledna 2018 se odehraje už sedmý ročník unikátního Plesu jako Brno.

Jak tato jedinečná plesová událost vznikla? A kdy se organizátoři Tomáš Pakosta a Bedřich Snášel rozhodli, že v Brně vytvoří ples, který se vyrovná nejlepším plesovým akcím ve Vídni a dalších plesových metropolích?

Tomáše Pakostu a Bedřicha Snášela vlastně svedla dohromady angličtina. Zatímco Snášel měl vzdělávací agenturu a také sen uspořádat úžasný ples, restauratér Pakosta se přišel v cizím jazyce zdokonalovat. Na tom, že spolu krom toho uspořádají Ples jako Brno, si zdaleka neplácli hned. „Oba jsme trochu jiná krevní skupina, odlišnost byla tak velká, že jsem si nedokázal představit, že bychom spolu podnikali,“ popisuje Tomáš Pakosta.

Vzájemné testování trvalo tehdy měsíc. Dnes jsou oba podnikatelé rádi, že se pro spolupráci rozhodli. Ples jako Brno se v roce 2018 koná už po sedmé. V industriálních prostorách Fait Gallery se i tentokrát odehraje nejžádanější akce sezony. I ty nejdražší vstupenky za téměř dvanáct tisíc korun mizí měsíce dopředu.

Začátky přitom nebyly lehké. Do snahy stvořit v Brně exkluzivní galavečer vstupovali s vědomím, že jiní s podobným cílem skončili v hlubokých dluzích. A i dva obchodní partneři museli Ples jako Brno zpočátku dotovat. O to pevněji museli věřit, že uspějí a pracovat.

A dát do Plesu to nejlepší. Pakostova exkluzivní restaurace Valoria při Plesu jako Brno vždy musí zavřít, všichni její kuchaři, cukráři i číšníci se totiž přesunou na ples, kde až do hluboké noci vaří ta nejlepší jídla plesovým hostům. Sám Pakosta se stará i o režii večera, který stráví až na pár chvil mezi režií, backstage a gourmet zónou.

Marketér a obchodník Snášel se věnuje převážně obchodu a spolupráci s partnery plesu.

Pakosta se Snášelem přitom od začátku vsadili na koncept bez kompromisů. Hostů se po příjezdu do Fait Gallery ujme nádherná hosteska, která je uvede ke stolu, který má k dispozici nejenom zkušené číšníky, ale i barmana, baristu či sommeliéry, kteří rozlévají i pravé šampaňské.

Od začátku Pakosta se Snášelem měli jasno v tom, že na jejich plesu nikdy nebudou hrát odrhovačky od průměrné kapely. Nikdy nenabídnou svým hostům obvyklý raut, který zavírá, sotva po prvním náporů hostů zůstanou prázdné stoly. Na Plesu jako Brno mají všichni jistotu, že ani když se na pódiu vystřídá více než stovka účastníků a zábava pokročí do noci, nikdy nedojdou ty nejlepší delikatesy. Bretaňské ústřice, krevety, mušle svatého Jakuba, uzená kachní prsa, kančí svíčková či například konfitovaná telecí líčka. Pochoutky připravují kuchaři v co nejširší míře přímo na místě, aby byly co nejčerstvější. „Je to kuchařská show. A k té patří, že nějaká „množina“ jídla zbyde. Proto po akci zbylé jídlo odvážíme do azylového domu lidem v nouzi,“ dodal Pakosta.

A na potřebné myslí organizátoři i dobročinnou dražbou přímo na plesu. Její výtěžek putuje nadačnímu fondu Pro dětský smích.

Přestože Ples jako Brno nemá v Česku konkurenci, oba organizátoři s celým týmem čítajícím desítky lidí každý rok vymýšlejí, jak úroveň plesu posunout ještě dál. Brno sice dobyli, ale jejich měřítkem je mekka plesů – Vídeň. „Sami sobě nasazujeme každý rok laťku výš a výš, abychom ji o rok později mohli znovu překonat. Víme, že když se nám letošní ročník povede, ten další bude zase o něco těžší,“ usmívá se Tomáš Pakosta a už rýsuje Ples jako Brno s číslovkou 2019.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli a kolegy

Další články

© 2024 Ples jako Brno.
Chráněno službou reCAPTCHA dle Google zásad ochrany osobních údajů a smluvních podmínek.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram